O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih napravah shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Z novo zakonodajo (ZEKom-1) je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So informacije o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Več o njih si lahko prebereš na tej povezavi.

Kako delujejo piškotki?

Ob prvem obisku spletne strani se piškotki naložijo na tvoj računalnik oz. napravo. Z njimi je uporaba spletne strani prijetnejša, bolj učinkovita in prilagojena posameznemu uporabniku. S piškotki se shranjujejo informacije o jezikovnih in lokacijskih nastavitvah, o vsebini tvoje nakupovalne košarice, prikazujejo se ti oglasi, prilagojeni so tvojim interesom... Upravljavci spletnih strani pa z njimi pridobivajo podatke o številu obiskovalcev svoje spletne strani, najbolj branih vsebinah, največkrat uporabljenih funkcionalnostih in na podlagi tega lahko izboljšajo in naredijo do uporabnika prijaznejšo spletno stran.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so pomembni za delovanje spletnih mest in so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev, ki izboljšujejo uporabnikovo izkušnjo. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov.

Katere piškotke uporabljamo na spletnem mestu BrezKazni.si?

Piškotke na spletnem mestu BrezKazni.si uporabljamo samo in izključno za anonimno analitiko spletne strani.

cookieconsent_status - Piškotek, ki zabeleži zaprtje obvestila o piškotkih, hrani vrednost "dismiss". (Trajanje: 1 leto)
_ga - Piškotek za analitiko spletne strani - Google Analytics. (Trajanje: 2 leti)
_gat - Piškotek za analitiko spletne strani - Google Analytics. (Trajanje: različno)
_gid - Piškotek za analitiko spletne strani - Google Analytics. (Trajanje: različno)
NID - Piškotek za analitiko spletne strani - Google Analytics. (Trajanje: 1 leto)
_ga* - Piškotek za analitiko spletne strani - Google Analytics. (Trajanje: 2 leti)
__cfduid - Piškotek za varnost sistema CloudFlare (ne hrani nobenih osebnih podatkov). Skrbi za varnost odjemalcev na spletni strani. (Trajanje: 1 leto)

Kako upravljati piškotke?

Obstaja več načinov za upravljanje in nadzor nad nastavitvami piškotkov. Poglej kako lahko izključiš v svojem spletnem brskalniku piškotke na tej povezavi.

2018 © Vse pravice pridržane – BrezKazni.si